Sverige har fostret mange golfspillere opp gjennom tiden, både på herre –og kvinnesiden. Kjente golfspillere som Anders Forsbrand, første svenske som vant en turnering på Europatouren, til Jesper Parnevik som gjennom en årrekke vant både titler på PGA touren og Europatouren. Men det er på kvinnesiden at suksessen har vært aller størst.
Har verden sett lignende talent noen sinne?
Vi snakker om Annika Sörenstam. Med hele 72 turneringsseire i kvinnenes svar på PGA Tour, nemlig LPGA Tour, er hun topp 3 noensinne uansett kjønn. I tillegg har hun 17 seire på Ladies European Tour.
Hvordan ble hun så god?
Tidlig karriere
Som ung var Annika en ivrig idrettsutøver. Men ikke bare i golf. Hun gjorde det faktisk svært godt i både tennis og alpint. Hun elsket å trene generelt, og kunne ha kommet inn på det svenske landslaget i alpint, noe hun takket nei til.
Familien henne bodde mange år i Arizona, hvor hun også har sin utdanning fra. Hun er også gift med sønnen til en tidligere golfspiller, nemlig Jeff McGee.
Om alt dette har hatt påvirkning på henne, er klart, men det er nok treningsiveren hennes og hennes søken etter alltid å bli bedre som har vært hovedfaktor for at hun har lykkes.
Golfkarrieren
Allerede 22 år gammel trådte hun inn i den profesjonelle golfverden, da hun deltok i Ladies European Tour. To år etter i 1994, deltok hun så i LPGA Tour, hvor hun senere har vunnet hele 72 turneringer, bare en bak legenden The Golden Bear, Jack Nicklaus.
Med totalt over 100 profesjonelle seiere og haugevis med høye plasseringer, har hun også skaffet seg et liv i luksus. Under karrieren har hun spilt inn over 200 millioner kroner, noe som er helt eksepsjonelt når det gjelder kvinneidrett.
Som en av svært få, har også Annika Sörenstam deltatt i golf for herrer. Da hun av mange anses som kvinnenes svar på Tiger Woods, var det nettopp det hun gjorde. Til manges forargelse, og andre hyllest.
Annika er svensk, men da hun flyttet til USA for godt og giftet seg og stiftet familie, er hun også amerikansk. Under turneringer spiller hun likevel for Europa-laget slik som i Solheim Cup, kvinnenes versjon av Ryder Cup.
Ambassadør for golf
Annika har siden hun la opp engasjert seg i kvinneidrett og er ambassadør for golf i OL. I 2016 var golf for første gang på tablået igjen etter 112 år. Sverige gjorde det også svært godt med delt sølvmedalje for lag og sølv til Henrik Stenson i herrekonkurransen.
Så er det håp for norske golfspillere
Dersom svenskene kan klare det, er det ingenting i veien for at også norske golfspillere skal kunne klare å markere seg. Norsk Golfforbund har et uttalt mål om å score 20 poeng på en liste over verdens beste spillere innen 2019. Allerede nå har vi fått med en spennende norsk golfspiller, som faktisk vant årets vanvittige turnering for amatører. Nå er tiden klar for PGA.
Suzann Tutta Pettersen
Suzann også kalt Tutta blant golfvenner, er Norges mest suksessrike golfspiller i moderne tid. Men akkurat som Sörenstam har hun vært ute av gamet på grunn av fødsel. Kanskje kan de to utkjempe golfbataljer en gang i fremtiden? Det er ingen grunn til å gi seg, selv om man nærmer seg 40. Den eldste som har vunnet var 46 år. Senere blir man tatt opp i Senior Golf, en liga som er nesten like eksklusiv som verdenscupen.
Annika nummer en
Det er ganske klart at Annika er øverst på listen over kvinnelige golfspillere gjennom tiden. Hun hadde et enormt treningstalent, noe som førte henne øverst på tronen.
Høres det spennende ut å bli golfspiller? Da kan du også bli styrtrik slik som henne. Men du må begynne på å trene nå!