Prestisje i golfsporten – Ryder Cup og Masters

Ryder Cup og Masters er to av verdens største og mest prestisjefylte golfturneringer for profesjonelle golfspillere. De er en del av de store turneringene kalt major, og foregår for det meste i USA. Ryder Cup alternerer om golfbane siden det er en konkurranse mellom Europa og USA, mens Masters er en årlig begivenhet i Georgia, USA.

Er man med i disse turneringene, er man golfspiller på svært høyt nivå. Her spilles det om heder og ære, ikke bare penger. Turneringen har over 100 års fartstid, i en sport som bare blir mer og mer populær.

Hva er Ryder Cup?

Ryder Cup er en av verdens flotteste sports-eventer. Og her vil ikke alle få inngangsbillett.

Kun de 24 beste spillerne fra USA og Europa får delta, i en kamp som går over flere dager. Det er en saga om spenninger, vennskap og sportsånd som gjelder når Ryder Cup går av stabelen.

Det er ingen fast bane man spiller på, men lagene alternerer på å arrangere cupen. I alt har USA vunnet Ryder Cup 42 ganger, mens Europa (fra begynnelsen bare England) med England 14 ganger. Første gang Ryder Cup ble arrangert var i 1927. På grunn av terrorangrepet i USA 2001, ble turneringen utsatt og spilt året etter. Nå spilles Ryder Cup på partallsår.

Når det gjelder Ryder Cup må man bli kjent med nye golfuttrykk. Det er snakk om foursome og fourball.

Foursome handler om at to spillere fra hvert lag slår ut på annethvert hull samtidig, og alternerer med slagene. Fourball er noe lignende, bare at her gjelder kun det beste resultatet.

Av alle sportsarrangement i verden skulle man tro spillere var ute etter pengepremier. Men når det gjelder Ryder Cup, er det kun æren og historiebøkene som teller.

Ryder Cup har en versjon for kvinner kalt Solheim Cup.

Hva er Masters?

Masters spilles på Augusta National Golfbanen, en legendarisk golfbane som har eksistert siden 1934. Her spiller man i ett deilig tropisk klima med høye temperaturer året rundt. Banen regnes som en av de flotteste banene i verden. Det hjelper at det blomstrer rundt golfbanen på denne tiden av året når turneringen avholdes.

Augusta banen har 18 hull hvorav alle har fått sitt eget navn, for eksempel Flowering Peach og Firethorn.

Ønsker du å bli medlem av Augusta-klubben? Da må du håpe på å bli invitert og ha rundt 40 000 dollar å legge i årsavgiften.
Som vinner av Masters vil man bli gitt en del privilegier:

• Deltakelse i Majors de neste 5 år
• Livstidsmedlem til Masters
• Deltakelse i PGA Tour de neste 5 år
• Stort honorar
• Augusta klubbhus modell i sølv
• Gullmedalje

Men den største anerkjennelsen er kanskje ”Green Jacket”, et symbol på at du har vunnet Masters. Vanlige medlemmer får også denne jakken, men de får kun bære den innenfor klubben. Vinner av Masters kan bære den i ett helt år om han vil, som et symbol på bragden.

Prestisje på spill i golf – få norske unntak

Som man kan forstå er det mye prestisje i å komme på kartet i sporten golf. Det er ikke mange nordmenn som har hevdet seg i golf opp gjennom årene. Henrik Bjørnstad kvalifiserte seg for PGA touren tre ganger, og dro inn nesten 5 millioner kroner på sitt beste golfår.

Suzann Pettersen er likevel den golfspilleren som har hevdet seg på høyest nivå, i kvinnegolf. På sitt beste dro Tutta inn over 2 290 000 dollar på ett år, nest best i hele LPGA touren.

Nå kan vi håpe på et nytt norsk eventyr. Viktor Hovland er i toppform om dagen og er anerkjent som verdens beste amatørspiller. Nå står profflivet foran ham.