Ornitologi og golf

Golf er en sport der man får ballene til å fly himmelhøyt før de forhåpentligvis lander i nærheten av hullet mange hundre meter unna. Med kun en kølle, tidligere laget av tre, og en ball, kunne man spille på passende baner med kort gress og utfordringer.

Men som det meste annet har golf endret seg med tiden. Utstyret har blitt bedre og mer variert og man har fått en kleskode for golfsporten. Her kommer man ikke inn dørene uten Lyle & Scott–skjorte og til nød en Cobra-caps. Poenget er at selv om golf endrer seg er det noen ting som forblir de samme.

Slik som for eksempel fagspråket innenfor golf. Her snakker man om mange rare ting slik som slice, putter og tee, samtidig som det verken handler om teselskap eller pizzastykker. Alt kommer innenfor det som kalles etikette, som er en samling regler og uskrevne normer.

En som spiller mye golf er Donald Trump!

En del av etiketten er scoresystemet. Og det er her vi finner fuglenavnene. For det er når man spiller godt at fugle-superlativene dukker opp.

Her skal vi se litt nærmere på dem.

Det er slik at alle baner blir kategorisert etter vanskelighetsgraden. Etter hvert kommer man fram til en runde som være gjennomsnitt for en spiller av viss kvalitet. Vi kaller denne scoren for par. Ut fra par fordeles score, som er et annet begrep for hvor mange slag man bruker for å få golfballen i hullet.

Birdie

Klarer man å slå ballen i hullet ett under par, kalles det en birdie. Dette er et godt slag, da det ofte kreves at man må slå ballen flere ganger for å få det til. Enten man slår en drive, pitch eller put. Poenget er at man bruker forskjellige køller til de ulike slagene, som ofte korrelerer med lengden fra hullet.

Eagle

Eagle eller ørna er enda mer majestetisk og man føler man er blant de beste om man slår en Eagle. Man klarer nå å treffe hullet to slag under det som er forventet. Er banen et såkalt 3-hulls pass, må man altså treffe golfballen i hullet på første slag, en ekte hole-in-one.

Albatross

Albatrossen er kjent for sitt vingespenn og vi regner med at de som slår en albatross har fått ballen til å flyte på vindstrømmene. Det er nå slått ett fantastisk slag som fører til at hele banen har blitt tilbakelagt tre under par. Dette er svært sjelden og ikke mange golfspillere forunt å oppleve, selv for profesjonelle.

Kondor

Kondor anses som et nesten umulig golfslag. Det er fordi man skal treffe hullet på 4 slag under par. Det fleste hull har sjelden forventet slag over 5, og derfor betyr det eventuelt hole-in-one for å få det til. Man kan nesten anse Kondor som vanskeligere enn hole-in-one, fordi de forekommer vanligvis på baner som er lavere rangert. En Kondor må skape noe helt magisk. En Kondor er også et fantastisk syn på himmelen. Man kjenner bare til 7 arter av denne svært sjeldne fuglen. Hva gjelder Kondor i golf, er det bare kjent til tre tilfeller der en spiller har slått en ekte kondor.

Oppsummering

Golf er et spill med regler og etikette. Det innebærer også et spennende språk med fuglenavn. Fuglene karakteriserer de forskjellige slagene, og man kan nesten se for seg golfballen med vinger der den flyr av gårde.

Klarer du å putte til en birdie er du skikkelig god, men klarer du både eagle, albatross for ikke å snakke om kondor, da bør du straks kontakt Norges Golfforbund. De vil nok sikkert ikke snakke med deg om ornitologi, men om kontrakter for å bli den neste yndlingen for norske golffrelste.