Golfspilleren – en perfeksjonist fra klassiske til moderne golfslag

Det kan hende noen har sett filmen ”Happy Gilmore” med Adam Sandler i aksjon med kølla, og tenkt at det der går faktisk an. Det gjelder bare å ha litt flaks, og jaggu er jeg så treffsikker at det må være enkelte som har slike evner. Men når sant skal sies, er golf en sport for perfeksjonister. Som terper og trener på det samme slaget om og om igjen.

I følge en avhandling om golfslag er det kun små detaljer som skiller mellom ulike måter å angripe slaget på. Man skiller gjerne mellom klassisk, moderne og en hybridvariant av slaget, der kraft og teknikk er to utgangspunkt for et perfekt golfslag.

Og hvorfor er dette interessant? Les alt om golf her!

Jo, det finnes flere skoler i hvordan man skal bli god i golf. Det å bruke over 10.000 timer er hva noen mener er viktigst, mens andre vil ikke godta dette uten stadige forbedringer gjennom stilstudier.
Kan det vise seg at en posisjon er mer effektiv enn en annen, ja da vil nok de fleste vite det. Og ville spillere som Tiger Woods og Viktor Hovland slått de gamle heltene som Fred Couples og Greg Norman?

Et golfslag defineres ofte i tre faser, bak-sving, nedslag og gjennomgang. Det er gjerne når ballen skal slåes fra tee over en lang distanse dette er aktuelt. I spillets gang kaller man det drive, et av mange forskjellige slag man må lære seg i golfsporten.

Det klassiske golfslaget

For en uerfaren tilskuer av golf kan man fort tenke at det skulle være lett å treffe ballen som ligger rett under en. Men for et perfekt slag er man nødt til å vite hva man gjør. Det klassiske golfslaget er annerledes enn det moderne ved at bevegelsene i over -og underkropp er ulike.

I det klassiske golfslaget skal golfspilleren skal håndleddet ha en sen vridning, samtidig som skulderpartiet og bekkenet skal rotere likeledes. Slaget er så spesifikt at bare tærne på venstre fot skal være i kontakt med underlaget når svingens bane er størst. Når nedslaget er i gang skal hele kroppen settes i aksjon og hoftene og skuldrene skal være sidestilt, uten store sidestilte bøyning. Når man drar gjennom slaget, der man skal se for seg at man slår køllen gjennom ballen, skal spilleren av et klassisk golfslag holde nedre del i en nøytral posisjon og peke momentet framover.

Det moderne golfslaget

Det moderne golfslaget er litt annerledes enn det klassiske. I motsetning til det klassiske slagets sene vridning i håndleddet, skal det moderne initiere et hurtig moment her. Det skal være lite rotasjon eller vridning mot høyre. Hele venstrefoten skal være i kontakt med underlaget. I nedslaget er det hoftene som skal sette i gang slaget, der de ligger framfor skulderpartiet sett ovenfra. Ved treffpunktet skal det skje en stor høyrevridd bøyning, som fullføres med at underdelen forlenges og som skal føre til at momentet peker naturlig oppover.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at golfen har utviklet seg, men om det handler om perfeksjonering eller å endre seg fra opprinnelsen er ikke godt å si. Det er sikkert at utviklingen også ligger i utstyret. Endringen mot et mer moderne slag var også et resultat av at man klarte å få mer kraft ut av slaget og dermed kunne nå lenger med ballen.

Som resultat av dette har også en tredje variant utviklet seg, nemlig hybriden. Denne må golfspilleren utføre med en moderne bak-sving og en klassisk gjennomgang.

Hemmeligheten til golfslag er nemlig at spilleren må bruke mye energi og store muskelgrupper for å utføre slaget, noe som over tid kan føre til skader. Derfor kan det godt hende at moderne golfspillere skal bruke forskjellige tilnærminger under spillets gang. Den som har lavest score til slutt har vunnet.