Golfens lillebror – minigolf

Grunnen til at vi kanskje ikke har så mange proffe golfspillere i Norge, er at det er så mange minigolfbaner. Dette er små baner på opptil 10 meter som spilles i rekkefølge opp til 10 eller 12 baner. Alle banene har forskjellig vanskelighetsgrad, og vanligvis har man 6 slag på seg å få golfballen i hullet. Andre steder kan man slå 12 slag. Klarer man ikke å putte, vil man få høyest mulig sum, for eksempel 7.

Spillet avsluttes på siste bane, der ballen ofte forsvinner ned i en boks. Ønsker man å begynne med golf, kan likevel minigolf være en god start for å se om man har noe på en golfbane å gjøre.

Utstyr i minigolf

Å ta et slag minigolf er en fin adspredelse når man er på ferie med barna. Det krever ingen forkunnskap og alle små og store kan delta. Golfkøllene er tilpasset barn og voksne, og deretter får man utdelt en blokk og hver sin golfball i forskjellige farger.

Det er som regel en putter, fordi ballene her spilles på filt-duk som er lagt på banedekket. I minigolf slår man aldri luftige slag, selv om ballene av og til skal hoppe over hindre i banen.

Minigolfbaner

Som nevnt er banene forskjellige når det gjelder utforming, vanskelighetsgrad og nummerering. Vanligvis skal man slå første ball gjennom en tunnel som er plassert rett foran utslagstedet.

Alle banene skal være mulig å slå på ett slag, noe som man i golf kaller hole-in-one. Profesjonelle minigolfspillere kaller det derimot spik. Dette slaget gir 1 poeng, og målet er å få så liten poengsum som mulig. Det antall baner som fins, er tilsvarende minste poengsum.

Den neste banen er ofte litt mer utfordrende, kanskje med tunnel på siden. De første banene bruker å være helt flate, men utfordringene blir enda verre når banene enten har en vinklet bakke eller bølgedal.

Videre kommer baner med tunneler som ender opp helt andre steder. For eksempel over ett vannfall, etter en berg -og dalbane eller på ett helt annet nivå der, om ballen er slått med riktig styrke, kan gå rett i hullet.

Ferdigheter i minigolf

Det man må trene på i minigolf er treffsted på ballen med golfkølla og ikke minst styrke på slaget. Er ballen for hard, vil den hoppe over eller i verste fall ut av banen, og er ballen for svak, så må man slå flere slag.

I forhold til vanlig golf begrenser ferdighetene i minigolf seg til når spilleren er på green. Man skal aldri slå ballen høyt, men bare trille den langs bakken. Noen minigolfbaner er utformet slik at man må beregne vinkel og styrke på slag.

Norges minigolfforbund (NMF)

I Norge har vi til og med et forbund for minigolf. Det er ingen tvil om at hoveddelen ligger i Oslo og omegn, men flere klubber vil sikkert dukke opp etter hvert. Forbundet er tross alt ikke mer enn 30 år.

NMF har flere godkjente baner, blant annet europabanene på Grünerløkka, Torshov og Bugårdsparken i Sandefjord. Har du lyst å sjekke ut minigolfbanen, se her.

Det er en trivelig sport som passer for alle i alle aldre.

Gøy å spille minigolf

Det er gøy å spille minigolf, så her kan man ta med familie og venner for trivelige stunder med lave ambisjoner. Men det går an å spille profesjonelt, være med i NM og kanskje Europeiske turneringer etter hvert. Både Sverige og Danmark har spillere i verdensklasse, så nå er det på tide at norske minigolfere også kommer på banen.

Ta med vennegjengen på et slag minigolf.