Golfballer i farta!

Golfballer er selve spillets avgjørende detalj. Virkemidlene er golfspillerens teknikk og golfkølle, i det ballen skal treffes i perfekt vinkel til å fly hundrevis av meter fra tee. Golfballer er ikke oppblåsbare, men består av hardt materiale for å tåle et visst antall slag før effekten forringes.

Opp gjennom årene kan golfballer endret størrelse og materiale, til man i dag har kommet fram til en form som passer spillet utmerket.

Man regner med at golf stammer tilbake til 1400-tallet, og utviklingen fra den gang har endret spillet betraktelig.

Golfballer av tre og lær

At golf har eksistert helt siden middelalderen er ganske utrolig, men de første golfballene skal ha blitt laget av hardtre som bøk eller lignende. Men på denne tiden var det mange materialer man kunne ta i bruk. Det skal til og med sies at golfballer ble laget av lær fylt med hestehår.

Gåsefjær

Det ble etter hvert klart at treballer ble for tungt og de primitive lærballene ikke holdt mål. Derfor gikk utviklingen videre. De oppfant derfor en ny golfball, denne gang en lærball fylt med gåsefjær. Dette gjorde ballen fjærlett. Det var ikke enkelt å lage disse ballene, som krevde mye håndarbeid. Fjærene ble kokt og tilpasset før de de ble sydd inn i læret.

Ulempen med disse ballene var at de var vanskelig å forme helt runde, noe som førte til at de ikke hadde en regulær bane. Ofte hendte det at de sprakk og ble ødelagt.

Guttaperka

Først på 1800-tallet ble en ny golfball oppfunnet. Det var etter oppdagelsesferder til Borneo og Sumatra at man oppdaget egenskapene til sevjen fra Sapodille-trærne. Når melkesaften tørket inn fikk den en perfekt hardhet og var mulig å forme til en ball. Aerodynamisk gikk disse golfballene mye lengre og var lettere å bestemme retningen på.

Gummi

På 1900-tallet ble det eksperimentert med gummi i flere lag. Noen var fylt med en væske for å øke vekten og balansen. Det er nå man oppdager at ved å forme golfballen med små hull på ytterflaten, så ville man få enda bedre kontroll på bane, flyt og spinn. Med backspinn i slagene kunne man få ballen til å stoppe opp mer presist.

Det var gjerne gummi fra treet Balata som ble brukt, selv om man sikkert kunne finne andre typer gummi på denne tiden.

Syntetiske materialer

På 1960-tallet innførte man golfballer som var laget av kjemiske koblinger av harpiks og etylensyre. Golfballene ble produsert lag for lag, opptil fem i hver ball. Presisjon og flyt i ballene var nå perfeksjonert til det ytterste.

I dag kan golfballer formes etter spilleren selv, men man skal nok være en Johnson eller Woods før det blir gjort.

Golfballens spesifikasjoner

En golfball skal ha en rekke egenskaper. For at spillet skal bli rettferdig og ikke tilfeldig, er det i dag regler for vekt og størrelse:

• Maksimum vekt: 45,93 gram
• Minimum diameter: 42,67 millimeter
• Mellom 250-450 små hull på yten
• Ingen asymmetri

Disse reglene har kommet etter over 500 års prøving og feiling.

Andre ville fakta om golfballer

At golfballer har blitt laget av både ku-hår og gåsefjær er en ting, men i noen land har man også laget baller av elefantmøkk.

I USA alene regner man med at det finnes over 1 milliard golfballer til en hver tid. Men samtidig er det tall som antyder at 1/3 av disse forsvinner hvert år.

Har ravnen skylda?

En vanlig golfball har noen hundre små hull. Men en gang ble en ball med 1070 hull laget. Men det er ikke alltid at flere hull fører til suksess.

Verdens lengste golfslag skal sies å være utført med en golfball som fly over 359 meter. Dette er lengre enn hele Eiffeltårnet eller 3 fotballbaner på langs.